Latest News  
« »
 

Geography Objective Questions,

Geography : Objective General Knowledge
More Questions : [1] [2] [3] [4] [5]
141. Which one of the following is used for measuring the speed of wind?
(A) Hygrometer
(B) Barometer
(C) Anemometer
(D) Thermometer
Ans : (C)

142. The maximum density of population of India is in the state—
(A) West Bengal
(B) Uttar Pradesh
(C) Kerala
(D) Haryana
Ans : (A)

143. What do you mean by the term density of population of a country ?
(A) The average number of deaths per annum
(B) The average number of births per annum
(C) The average number of people living in one hectare
(D) The average number of people living in one square kilometre
Ans : (D)

144. Chandigarh is the capital of—
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Punjab and Haryana
(D) Himachal Pradesh
Ans : (C)

145. The Capital of Karnatak state is—
(A) Hyderabad
(B) Bangalore
(C) Warangal
(D) Tiruvanantpuram
Ans : (B)

146. The biggest meteorological laboratory of India is in—
(A) Pune
(B) Jaipur
(C) Patna
(D) Kanpur
Ans : (A)

147. Which one of the following is the centre of Higher Technical education?
(A) Bhilai
(B) Kharagpur
(C) Srinagar
(D) Mathura
Ans : (B)

148. Which one of the following ports has replaced Karachi ?
(A) Kandla
(B) Mumbai
(C) Surat
(D) Cochin
Ans : (A)

149. Which is the best natural port of India?
(A) Kolkata
(B) Chennai
(C) Mumbai
(D) Kandla
Ans : (C)

150. Kakrapara Project is an irrigation project on the river of—
(A) Mahi
(B) Tapti
(C) Narmada
(D) Godavari
Ans : (B)

151. Bidi is manufactured in—
(A) Jabalpur
(B) Ajmer
(C) Gwalior
(D) Indore
Ans : (A)

152. The natural sea port from where spices, tea, coffee, sugar and coconut oil are exported, is—
(A) Kandla
(B) Chennai
(C) Vishakhapatnam
(D) Cochin
Ans : (D)

153. Which one of the following is known as 'Pittsburg of India' ?
(A) Baroda
(B) Rourkela
(C) Jamshedpur
(D) Durgapur
Ans : (C)

154. India imports chiefly from—
(A) Iran
(B) Russia
(C) Britain
(D) United State of America
Ans : (D)

155. The maximum export of India is to—
(A) United States of America
(B) Germany
(C) Russia
(D) Britain
Ans : (A)

156. The most leading port of India for import is—
(A) Mumbai
(B) Kandla
(C) Kolkata
(D) Chennai
Ans : (A)

157. Which of the following states produces asbestos in abundance?
(A) Bihar
(B) Rajasthan
(C) Andhra Pradesh
(D) Gujarat
Ans : (B)

158. Which is the richest state of India from the point of view of minerals?
(A) Kerala
(B) Bihar
(C) Maharashtra
(D) Madhya Pradesh
Ans : (D)

159. Which one of the following states is such whose inhabitants are mostly Christians?
(A) Nagaland
(B) Manipur
(C) Tamil Nadu
(D) Tripura
Ans : (A)

160. Which one of the following languages is used in Tripura ?
(A) Hindi
(B) Mizo
(C) Khasi
(D) Bengali
Ans : (D)

161. Which one of the following states is famous for sandal wood?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

162. Which state of India is known as land of paradise?
(A) Uttar Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Haryana
(D) Assam
Ans : (B)

163. In India, which coast receives rainfall from North East monsoon—
(A) Konkan Coast
(B) Malabar Coast
(C) Coromandal Coast
(D) Gujarat Coast
Ans : (C)

164. Which country is called the Sugar Bowl of the World ?
(A) India
(B) Cuba
(C) U.S.A.
(D) Indonesia
Ans : (B)

165. The Islands of Cloves is—
(A) Zanzibar
(B) New Zealand
(C) Sri Lanka
(D) Cuba
Ans : (A)

166. Croydon is an international air port of—
(A) U. S. A.
(B) France
(C) U. K.
(D) India
Ans : (C)

167. Which country is associated with 'kiwis' ?
(A) Phillippines
(B) New Zealand
(C) Malaysia
(D) Indonesia
Ans : (B)

168. What is the new name of Siam ?
(A) Thailand
(B) Canton
(C) Taiwan
(D) Timor
Ans : (A)

169. The capital of Norway is—
(A) Copenhagan
(B) Oslo
(C) Beirut
(D) Canton
Ans : (B)

170. Kalahari deert is in—
(A) North Africa
(B) South Africa
(C) South America
(D) Australia
Ans : (B)

171. Dead sea a salt water lake, is locatted between—
(A) Israel and Jordan
(B) Egypt and Libya
(C) Israel and Lebanon
(D) Morocco and Spain
Ans : (A)

172. Which river forms the boundary line between Uttar Pradesh and Haryana ?
(A) Sutlej
(B) Yamuna
(C) Ganga
(D) Parvati
Ans : (B)

173. Britain and France and divided by the natural boundary of—
(A) The Alps
(B) The English Channel
(C) The river Thames
(D) The river Seine
Ans : (B)

174. The coldest place of the world is in—
(A) Verkhoyansk
(B) Nr. Vostok
(C) Ust' Shchugor
(D) Snag
Ans : (B)

175. Which is the hottest place of the word?
(A) A Aziziyah
(B) Seville
(C) Death Valley
(D) Jacobabad
Ans : (A)

176. Which country is the biggest producer of tea in the world?
(A) India
(B) Russia
(C) China
(D) Brazil
Ans : (A)

177. Which country is the biggest producer of rubber in the world?
(A) Malaysia
(B) Sri Lanka
(C) Thailand
(D) Brazil
Ans : (A)

178. The Capital of Iran is—
(A) Bagdad
(B) Tehran
(C) Adan
(D) Basra
Ans : (B)

179. Which of the following rivers is known as the 'Sorrow of China' ?
(A) Hwang Ho
(B) Amur
(C) Mekong
(D) Yangteesi-Kiang
Ans : (A)

180. What is the main industrial production in Switzerland?
(A) Cotton textile
(B) Motor-cars
(C) Watch and clocks
(D) Cement
Ans : (C)

181. Paris is famous for—
(A) Museum and library
(B) Fashion and decoration
(C) Healthy climate
(D) Dairy industry
Ans : (B)

182. Which country of Europe is famous for dairy industry?
(A) Denmark
(B) Norway
(C) Sweden
(D) Switzerland
Ans : (A)

183. Which is the river that originates from Black Forest and falls in Black sea?
(A) Rhine
(B) Oder
(C) Danube
(D) Don
Ans : (C)

184. Which is the longest river of Europe ?
(A) Danube
(B) Volga
(C) Rhine
(D) Seine
Ans : (B)

185. Which country of Europe is known as the 'Country of Lakes' ?
(A) Finland
(B) Italy
(C) France
(D) Spain
Ans : (A)

186. Which is the mountain between the Black sea and Caspian sea?
(A) Ural
(B) Caucasus
(C) Alps
(D) Balkan
Ans : (B)

187. In which country of Europe is the active volcano of Vesuvius?
(A) Italy
(B) Norway
(C) France
(D) Germany
Ans : (A)

188. Which of the two Seas are linked by the strait of Gibraltar ?
(A) Black Sea and Caspian Sea
(B) North Sea and Baltic Sea
(C) Atlantic Ocean and Mediterranean Sea
(D) Black Sea and Mediterranean Sea
Ans : (C)

189. The Kiel canal links—
(A) Mediterranean and Black Sea
(B) Pacific and Atlantic oceans
(C) Mediterranean and Red Sea
(D) North Sea and Baltic Sea
Ans : (D)

190. The chief wine producer of the world is—
(A) Great Britain
(B) Norway
(C) France
(D) Germany
Ans : (C)

191. Which of the following has the greatest importance in commercial fisheries?
(A) Spain
(B) Dogger Banks
(C) Italy
(D) Portugal
Ans : (B)

192. What is the chief import of U.K. ?
(A) Food stuffs and raw material
(B) Machines and rubber
(C) Wine and biscuits
(D) Iron and coal
Ans : (A)

193. What is the chief mineral of Russia?
(A) Iron
(B) Coal
(C) Copper
(D) Tin
Ans : (B)

194. Edinburgh is famous for—
(A) Higher education
(B) Iron industry
(C) Dairy industry
(D) Fish industry
Ans : (A)

195. The longest railway line of the world is—
(A) Canadian Pacific Railway
(B) Cape-Cairo Railway
(C) Trans-Siberian Railway
(D) Paris-Constantinople Railway
Ans : (C)

196. In which one of the following places the population is very low?
(A) Interior part of Spain
(B) North plain of Italy
(C) Southern part of Holland
(D) Plain of Douro in Portugal
Ans : (A)

197. Chief Industry of Canada is—
(A) Wine
(B) Dairy
(C) Iron
(D) Wood pulp and paper
Ans : (D)

198. The Capital of U.S.A. is—
(A) St. Louis
(B) San Francisco
(C) Washington D.C.
(D) Newyork
Ans : (C)

199. Winnipeg is famous in the world for—
(A) Natural scenery
(B) Wheat centre
(C) High buildings
(D) Film industry
Ans : (B)

200. The name of the canal which links Pacific and Atlantic Ocean, is—
(A) Panama
(B) Suez
(C) Kiel
(D) None of these
Ans : (A)

201. The biggest lake of fresh water in the world is—
(A) Baikal lake
(B) Superior lake
(C) Nyasa lake
(D) Victoria lake
Ans : (B)

202. Which one of the following towns is not the railway station of Canadian Pacific Railway?
(A) Regina
(B) Winning
(C) San Francisco
(D) Vancouver
Ans : (C)

203. The river Mississipi falls in—
(A) The Gulf of Mexico
(B) Atlantic Ocean
(C) Pacific Ocean
(D) Superior lake
Ans : (A)

204. Sierra Nevada is the name of—
(A) An animal of America
(B) A disease found in America
(C) A fruit found in America
(D) A mountain in America
Ans : (D)

205. The biggest meat market of the world is in—
(A) London
(B) Boston
(C) Chicago
(D) Winnipeg
Ans : (C)

206. Red Indians are the original inhabitants of—
(A) Africa
(B) North America
(C) Asia
(D) Europe
Ans : (B)

207. Which part of North America is the most thinly populated?
(A) Alaska
(B) California
(C) Eastern Part of U.S.A.
(D) The region of great lakes
Ans : (A)

208. What is exported from Halifax?
(A) Wood and its articles
(B) Fish and Fruits
(C) Petroleum
(D) Wheat
Ans : (B)

209. What is the chief agricultural product of the U.S.A. ?
(A) Maize
(B) Cotton
(C) Barley
(D) Rice
Ans : (A)

210. What is the chief occupation of Brazilians?
(A) Sugar Production
(B) Mining
(C) Producing Coffee
(D) Sheep rearing
Ans : (C)
More Questions : [1] [2] [3] [4] [5]

0 comments:

Post a Comment