Latest News  
« »
 

Marketing Aptitude and Computer Knowledge for All Bank Exams

Marketing Aptitude and Computer Knowledge Questions
1. Bancassurance means–
(A) assuring to repay bank loans (B) assuring to repay credit card dues
(C) assuring to repay home loan dues (D) insurance of banks
(E) selling of Insurance (assurance) products by a bank (Ans : E)

2. Customer Service–
(A) is an integral part of marketing (B) has no role in marketing
(C) is required only by salesmen (D) is not required by salesmen
(E) None of these (Ans : A)

3. Public Relations is–
(A) part of Customer Service (B) part of Marketing (C) part of Image Building
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

4. Customer database is–
(A) useful for lead generation (B) useful for cross selling (C) useful for CRM
(D) useful for customization of products (E) All of these (Ans : C)

5. Data mining means–
(A) same as database (B) same as data warehouse (C) market survey
(D) analyzing the data on customers (E) None of these (Ans : E)

6. The target group for Fixed Deposits is–
(A) all individuals (B) all corporates (C) NRI’s
(D) Government bodies (E) All of these (Ans : E)

7. One of the following is not a function of Retail Banking–
(A) accepting fixed deposits (B) giving Home loans (C) giving Education Loans
(D) joint ventures (E) None of these (Ans : D)

8. Marketing Strategies means–
(A) plan for effective marketing (B) type of marketing style (C) market demands
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

9. Market Plan is–
(A) an action plan for day-to-day marketing (B) effective selling steps
(C) effective buying steps (D) a comprehensive documents for marketing strategies
(E) All of these (Ans : D)

10. The meaning of digital marketing is–
(A) selling digital goods (B) selling calculators (C) selling through internet
(D) All of these (E) None of these (Ans : C)

11. Diversification means–
(A) dividing the market into small segments (B) dividing energy of the sales persons
(C) marketing of diverse products (D) All of these (E) None of these (Ans : C)

12. Education Loans can be more effectively canvassed by
(A) door-to-door campaigns (B) E-mail contacts (C) diversification
(D) tie-up with colleges (E) All of these (Ans : D)

13. Retail Banking means–
(A) retail shopkeepers (B) banks financing to Retail Traders
(C) same as Universal Banking (D) giving loans to corporates
(E) giving consumer loans to various public (Ans : C)

14. Data warehouse is–
(A) a godown (B) a shop selling computers (C) a showroom
(D) a system where data on customers is stored (E) None of these (Ans : D)

15. This can be another word for program–
(A) software (B) disk (C) floppy (D) hardware (E) None of these (Ans : A)

16. A printer is this kind of device–
(A) input (B) word processing (C) processing (D) output (E) None of these (Ans : D)

17. ............ is a set of keywords, symbols and a system of rules for constructing statements by which humans can communicate the instructions to be executed by a computer.
(A) A computer program (B) A programming language (C) An assemble
(D) Syntax (E) None of these (Ans : A)

18. Softcopy is the intangible output, so then what is hardcopy ?
(A) The physical parts of the computer (B) The printed parts of the computer
(C) The printed output (D) The physical output devices (E) None of these (Ans : C)

19. Motivation for sales person can be achieved through–
(A) high success rate of conversions (B) better sates incentives
(C) continuous training and updation of knowledge
(D) support from operation staff (E) All of these (Ans : E)

20. Marketing of Education Loans can be done by–
(A) approaching eligible students (B) approaching the parents (C) approaching colleges
(D) having tie-ups with Educational Institutes (E) All of these (Ans : E)

21. Diversification is useful for–
(A) attaching more customers (B) retaining existing customers
(C) increasing sales volume (D) All of these (E) None of these (Ans : B)

22. The secret code that restricts entry to some programs, is–
(A) password (B) passport (C) entry-code (D) access-code (E) None of these (Ans : D)

23. Which of the following are computers that can be earned around easily ?
(A) Mini computers (B) Super computers (C) PCs (D) Laptops (E) None of these (Ans : D)

24. A (n) ........... is a device that electronically processes data, converting it to information.
(A) algorithm (B) computer (C) software (D) program (E) None of these (Ans : B)

25. A set of instructions telling the computer what to do is called–
(A) mentor (B) instructor (C) compiler
(D) program (E) None of these (Ans : D)
[ Read More... ]

Marketing Aptitude & Computer Knowledge Questions for SBI PO Exam


Marketing Aptitude & Computer Knowledge Questions
1. An email account includes a storage area, often called a (n)–
(A) attachment (B) hyperlink (C) mailbox
(D) IP address (E) None of these (Ans : C)

2. The term ............ designates equipment that might be added to a computer system to enhance its functionality.
(A) digital device (B) system add-on (C) disk pack
(D) peripheral device (E) None of these (Ans : D)

3. You use a(n) ............, such as a keyboard or mouse, to input information.
(A) output device (B) input device (C) storage device
(D) processing device (E) None of these (Ans : B)

4. A ............ is a microprocessor-based computing device.
(A) personal computer (B) mainframe (C) workstation
(D) server (E) None of these (Ans : A)

5. For seeing the output, you use–
(A) Monitor (B) Keyboard (C) Mouse
(D) Scanner (E) None of these (Ans : A)

6. The blinking point which shows your position in the text is called–
(A) Blinker (B) Cursor (C) Causer
(D) Pointer (E) None of these (Ans : B)

7. Which elements of a Word document can be displayed in colour ?
(A) Only graphics (B) Only text (C) All elements
(D) All elements, but only if you have a colour printer (E) None of these (Ans : C)

8. A Web site’s main page is called its–
(A) Home Page (B) Browser page (C) Search Page
(D) Bookmark (E) None of these (Ans : A)

9. The marketing activity of dividing markets up into smaller units with similar needs and characteristics is known as :
(A) Market penetrating (B) Target Marketing
(C) Relationship marketing (D) Marketing segmentation
(E) Mass marketing (Ans : D)

10. Degree to which a consumer purchases a certain brand without considering alternatives is called.
(A) Brand equity (B) Brand loyalty (C) Brand positioning
(D) Brand identity (E) Brand reality (Ans : B)

11. Internal Marketing means–
(A) Selling to oneself (B) Selling to the employees (C) Selling of samples
(D) Selling to foreign markets (D) None of these (Ans : B)

12. The marketing mix of organizations that market services include product, price, promotion, place and
(A) Packaging (B) Premium (C) People (D) Purchasing (E) None of these (Ans : C)

13. Referrel means–
(A) sales person (B) all customers (C) lead provided by operation staff
(D) calling the existing purchasers (E) all purchasers (Ans : C)

14. ‘‘USP’’ in marketing means–
(A) Unique Selling Practices (B) Uniform Selling Practices (C) United Sales Persons
(D) Unique Selling Proposition (E) Useful Sales Person (Ans : D)

15. A (n) ............ is a program that makes the computer easier to use.
(A) utility (B) application (C) operating system
(D) network (E) None of these (Ans : C)

16. Online Marketing is mostly useful for marketing of–
(A) saving accounts (B) credit cards (C) home loans
(D) NRI deposits (E) business accounts (Ans : C)

17. Effective Bank Marketing requires–
(A) proper pricing (B) customized products (C) simple procedures
(D) market research (E) None of these (Ans : E)

18. A vision statement is–
(A) not required for estabilshed companies (B) not required due to competition
(C) not required as no one understands them (D) a long term inspiration
(E) None of these (Ans : D)

19. Non-product selling means–
(A) selling variety of products (B) selling only one product
(C) selling seasonal products (D) selling services
(E) All of these (Ans : D)

20. Marketing is a function undertaken by–
(A) All DSA’s (B) All front-office staff (C) Whole organization
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

21. Which of the following groups consist of only input devices ?
(A) Mouse, Keyboard, Monitor (B) Mouse, Keyboard, Printer (C) Mouse, Keyboard, Plotter
(D) Mouse, Keyboard, Scanner (E) None of these (Ans : D)

22. The most common method of entering text and numerical data into a computer system is through the use of a–
(A) keyboard (B) scanner (C) printer (D) plotter (E) None of these (Ans : A)

23. The ............ tells the computer how to use its components.
(A) utility (B) network (C) application program
(D) Operating system (E) None of these (Ans : D)

24. Files deleted from the hard disk are sent to the–
(A) Recycle Bin (B) floppy disk (C) clipboard
(D) motherboard (E) None of these (Ans : A)

25. A ............ is a named set of characters that have the same characteristics.
(A) type face (B) type style (C) font (D) pico (E) None of these (Ans : C)
[ Read More... ]

Marketing Aptitude & Computer Knowledge Questions for SBI Clerk Exams


Marketing Aptitude and Computer Knowledge Questions
1. The ............ is the amount of data that a storage device can move from the storage medium to the computer per second.
(A) data migration rate (B) data digitizing rate (C) data transfer rate
(D) data access rate (E) None of these (Ans : C)

2. ............ is the ability of a device to “jump” directly to the requested data.
(A) Sequential access (B) Random access (C) Quick access
(D) All of the above (E) None of these (Ans : B)

3. A set of computer programs that helps a computer monitor itself and function more efficiently is a/an–
(A) Windows (B) System Software (C) DBMS
(D) Application Software (E) None of these (Ans : B)

4. Data becomes ............ when it is presented in a format that people can understand and use.
(A) processed (B) graphs (C) information
(D) presentation (E) None of these (Ans : C)

5. For opening and closing of the file in Excel, you can use which bar ?
(A) Formatting (B) Standard (C) Title (D) Formatting or Title (E) None of these (Ans : C)

6. A directory within a directory is called–
(A) Mini Directory (B) Junior Directory (C) Part Directory
(D) Sub Directory (E) None of these (Ans : D)

7. A scanner scans–
(A) Pictures (B) Text (C) Both Pictures and Text
(D) Neither Pictures nor Text (E) None of these (Ans : C)

8. CDs are of which shape ?
(A) Square (B) Rectangular (C) Round
(D) Hexagonal (E) None of these (Ans : C)

9. Which of the following is important for connecting more than one system ?
(A) Wire (B) LAN (C) Bluetooth (D) Wi-Fi (E) All of the above (Ans : B)

10. In which language is barcode written ?
(A) Binary language (B) Machine language (C) Computer language
(D) HTML (E) CSS (Ans : B)

11. Which of the following is essential for opening a webpage ?
(A) Browser (B) Peripherals (C) Fast internet
(D) Program (E) Mouse (Ans : A)

12. What is the term for any device which is connected to any computer system from outside ?
(A) Peripheral (B) RAM (C) Memory  (D) Bus (E) All of the above (Ans : A)

13. Personal computers can be connected together to form a–
(A) server (B) supercomputer (C) enterprise
(D) network (E) None of these (Ans : D)

14. Market share can be increased by–
(A) increasing the number of sales persons (B) increasing the sales volume
(C) increasing the products (D) increasing production (E) rewriting profits (Ans : B)

15. Market segmentation means–
(A) segmentation of sales teams (B) allocation of territory (C) sales arrangement
(D) segmentation of target group according to their needs (E) market share (Ans : C)

16. Target group of education loans is–
(A) all school students (B) all college students (C) all colleges
(D) all schools (E) all hospitals (Ans : B)

17. Customer’s Relationship with the Bank is influenced by–
(A) Customers attitudes (B) Attitudes of Bank staff
(C) Interest rates of the Bank (D) Attitudes of sales persons
(E) None of these (Ans : E)

18. Marketing is–Find the wrong option–
(A) an ancient concept (B) a modern need
(C) a continuous affair (D) a team effort
(E) a direct need for survival (Ans : A)

19. Indirect Marketing means–
(A) Marketing by non-sales persons (B) Market Survey (C) Market Research
(D) Advertisements (E) All of these (Ans : E)

20. Direct Marketing means–
(A) Face-to-face marketing (B) Melas (C) Seminars
(D) Indoor marketing (E) Online marketing (Ans : E)

21. Marketing should be resorted–
(A) only among rich persons (B) only among the poor (C) only in crowded areas
(D) depends on the product (E) depends on the banks (Ans : D)

22. Qualities needed by a good marketing staff are–
(A) Aggressiveness (B) Pushy (C) Perseverance
(D) Politeness (E) only (C) and (D) (Ans : E)

23. Marketing is–
(A) a day-to-day function (B) a one-off affair (C) a one-man show
(D) a collective process (E) a means to earn extra income (Ans : D)

24. Marketing is required in banks due to–
(A) globalization (B) computerization (C) increase in population
(D) government dictates (E) None of these (Ans : A)

25. A complete electronic circuit with transistors and other electronic components on a small silicon chip is called a(n)–
(A) workstation (B) CPU (C) magnetic disk
(D) integrated circuit (E) None of these (Ans : C)
[ Read More... ]

Marketing Aptitude and Computer Knowledge for SBI PO/Clerks Exams


Marketing Aptitude and Computer Knowledge Questions
1. Marketing Survey means–
(A) Market Research (B) Market plan (C) Marketing strategies
(D) Market monitoring (E) All of these (Ans : A)

2. Rural Marketing need not be resorted of because–
(A) rural persons do not understand marketing (B) it is not cost viable
(C) it is a waste of time (D) all the statements are false
(E) all the statements are true (Ans : D)

3. Networking makes Marketing–
(A) very difficult (B) very cumbersome (C) easy to handle
(D) has no role in marketing (E) None of these (Ans : C)

4. The target Group for marketing of Internet Banking is–
(A) all customers (B) all literate customers (C) All computer literate customers
(D) only borrowers (E) All of these (Ans : C)

5. Which part is the ‘‘brain’’ of the computer ?
(A) CPU (B) Monitor (C) RAM (D) ROM (E) None of these (Ans : A)

6. You click at B to make the text–
(A) Italics (B) Underlined (C) Italics and Underlined (D) Bold (E) None of these (Ans : D)

7. Computer language used on the Internet is–
(A) BASIC (B) COBOL (C) Java (D) Pascal (E) None of these (Ans : C)

8. Which of the following controls the manner of interaction between the user and the operating system ?
(A) user interface (B) language translator (C) platform
(D) screen saver (E) None of these (Ans : A)

9. Which of the following is known as the page?
(A) Windows Page (B) Start page (C) Memory page
(D) Desktop page (E) Document page (Ans : C)

10. What is Direct Selling ?
(A) Selling to relationship (B) Selling to retailer (C) Selling to whole seller
(D) Consumers away from a fixed retail location (E) All of the above (Ans : D)

11. Which type of marketing does not exist for longer period ?
(A) Publicity (B) Advertising (C) Sales promotion
(D) Public Relations (E) All of the above (Ans : C)

12. In which part of CPU is arithmetic calculation done ?
(A) ALU (B) CU (C) Digital Signal processor
(D) RISC (E) Both A and B (Ans : A)

13. Direct Marketing means–
(A) Advertisements (B) Banners (C) Face-to-face selling
(D) Selling by all staff (E) Achieving targets (Ans : C)

14. Web marketing involves–
(A) Selling web cameras (B) Web advertisements (C) e-mail chatting
(D) Browsing the web (E) Door-to-door canvassing (Ans : B)

15. The ultimate aim of Marketing is to provide–
(A) More business to the Company (B) More profit (C) More staff
(D) More production (E) More products (Ans : A)

16. Selling process includes–
(A) Publicity (B) Lead generation (C) Cross-country contacts
(D) Product Designing (E) Product Re-designing (Ans : B)

17. You can start Microsoft Word by using ............ button.
(A) New (B) Start (C) Program (D) Control Panel (E) None of these (Ans : C)

18. In Excel, Charts are created using which option ?
(A) Chart Wizard (B) Pivot Table (C) Pie Chart
(D) Bar Chart (E) None of these (Ans : A)

19. Delivery channels other than Bank counters are–
(A) ATM’s (B) Internet Banking (C) Mobile Banking
(D) Tele banking (E) All of these (Ans : E)

20. Marketing is best suited in–
(A) Buyer’s market (B) Sellers’ market (C) Internal marketing
(D) Direct marketing (E) None of these (Ans : B)

21. A ............ pre-designed document that already has coordinating fonts, a layout, and a background.
(A) guide (B) model (C) ruler (D) template (E) None of these (Ans : D)

22. The ............ of software contains lists of commands and options.
(A) menu bar (B) tool bar (C) title bar (D) formula bar (E) None of these (Ans : A)

23. A good and effective DSA should–
(A) Copy the competitor company (B) Criticize the competitor company
(C) Join the competitor company (D) Be passive
(E) Be more effective than the competitor company (Ans : D)

24. Internal marketing means–
(A) Marketing to self (B) Marketing to family members
(C) Marketing to the staff members (D) Marketing inside India
(E) Marketing outside India (Ans : D)

25. A ............ can make it easier to play games.
(A) mouse (B) joystick (C) keyboard (D) pen (E) None of these (Ans : B)

26. The information you put into the computer is called–
(A) facts (B) data (C) files (D) directory (E) None of these (Ans : B)

27. The person who writes and tests computer programs is called a–
(A) programmer (B) computer scientist (C) software engineer
(D) project developer (E) None of these (Ans : A)

28. When sending an e-mail, the ............ line describes the contents of the message.
(A) subject (B) to (C) contents
(D) cc (E) None of these (Ans : A)

29. Passwords enable users to–
(A) get into the system quickly (B) make efficient use of time
(C) retain confidentiality of files (D) simplify file structures
(E) None of these (Ans : C)

30. Of the 4 P’s of marketing, 3 are Product, Place and Promotion. Which is the 4th P ?
(A) Price (B) Pricing (C) Purpose (D) Pride (E) Pursuit (Ans : A)
[ Read More... ]

SBI PO/Clerks for Marketing Aptitude and Computer Knowledge

1. Innovation means–
(A) product designing (B) new ideas (C) motivation
(D) Only (A) and (B) (E) Only (B) and (C) (Ans : D)

2. A good Sales person should have following quality qualities–
(A) job commitment (B) sociability (C) empathy
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

3. Successful marketing aims at–
(A) increasing the sales volume (B) increasing the profits
(C) increasing the output of the sales persons
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

4. Internet Marketing means–
(A) Marketing to oneself (B) Marketing to the core group
(C) Marketing to the employees (D) All of these (E) None of these (Ans : E)

5. A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations, and other computers is a(n)–
(A) supercomputer (B) minicomputer (C) laptop (D) server (E) None of these (Ans : D)

6. You can keep your personal files/folders in–
(A) My folder (B) My Documents (C) My Files (D) My Text (E) None of these (Ans : B)

7. Help Menu is available at which button ?
(A) End (B) Start (C) Turnoff (D) Restart (E) None of these (Ans : B)

8. A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is–
(A) memory-only (B) write-only (C) read-only (D) run-only (E) None of these (Ans : C)

9. Which of the following is known as the Brain of Computer ?
(A) CPU (B) RAM (C) DVD (D) ROM (E) Control Panel (Ans : A)

10. Which of the following correctly explains Monitor ?
(A) Electronic visual display (B) Peripheral (C) Input around the desktop area
(D) Pixel based smart area (E) Both B and D (Ans : A)

11. PC stands for–
(A) Personnel Computer (B) Personalised Computer (C) Personal Computer
(D) Personnel Computing (E) Personalised Computing (Ans : C)

12. Mainframe is related to–
(A) Computer (B) Super Computer (C) Mini Computer
(D) Micro Computer (E) None of these (Ans : B)

13. What is a modem connected to?
(A) processor (B) motherboard (C) printer
(D) phone line (E) None of these (Ans : D)

14. Which is the smallest of the following computers ?
(A) Notebook (B) Laptop (C) Desktop
(D) Workstation (E) None of these (Ans : A)

15. Computers connected to a LAN can–
(A) run faster (B) go on line (C) share information and/or share peripheral equipment
(D) E-mail (E) None of these (Ans : C)

16. This component is required to process data into information and consists of integrated circuits
(A) Hard Disk (B) RAM (C) CPU (D) ROM (E) None of these (Ans : C)

17. Leads can be provided by–
(A) Friends and relatives (B) Websites (C) Directories
(D) Colleagues (E) All of these (Ans : E)

18. One of the following is not a sales activity. Find the same–
(A) Identifying leads (B) Making a call (C) Presentation
(D) Negotiation (E) After sales service (Ans : E)

19. Selling is a function undertaken by–
(A) All the sales persons (B) All the employees (C) Entire organization
(D) Outsourced agencies (E) All of these (Ans : A)

20. Find the correct statement–
(A) Selling is same as marketing (B) Selling is more than marketing
(C) Selling is part of marketing (D) All of these
(E) None of these (Ans : C)

21. Good selling skills involve–
(A) Patience (B) Perseverance (C) Empathy (D) Knowledge (E) All of these (Ans : E)

22. Selling is–
(A) Different from Marketing (B) A sub-function of Marketing (C) Same as Marketing
(D) More than Marketing (E) None of these (Ans : B)

23. Modern styles of marketing are–
(A) telemarketing (B) web marketing (C) advertisements on the net
(D) e-mails (E) All of these (Ans : E)

24. A true marketing mindset requires–
(A) Control mindset (B) Command mindset (C) Passive mindset
(D) Active mindset (E) Inert mindset (Ans : D)

25. Something which has easily-understood instructions is said to be–
(A) user friendly (B) information (C) word processing
(D) icon (E) None of these (Ans : A)

26. Where is the disk put in a computer ?
(A) In the modem (B) In the hard drive (C) Into the CPU
(D) In the disk drive (E) None of these (Ans : D)

27. Innovation in Marketing means–
(A) good communication skills (B) good negotiation skills (C) spirited motivation
(D) novel methods of selling (E) tired of marketing (Ans : D)

28. Telemarketing involves–
(A) good communication skills (B) high level of motivation (C) door-to-door campaigns
(D) event management (E) All of these (Ans : A)

29. Online Marketing is–
(A) same as face-to-face marketing (B) easier than traditional marketing (C) boring, as customers are not visible
(D) voluminous task (E) None of these (Ans : A)

30. A Mission Statement is–
(A) same as a vision statement (B) same as targets (C) part of the marketing plan
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)
[ Read More... ]

Marketing Aptitude and Computer Knowledge Questions

1. Digital Banking can be resorted through–
(A) Mobile phones (B) Internet (C) Telephones
(D) All of these (E) None of these (Ans : A)

2. Rural Marketing can be more effective if it is arranged through–
(A) melas (B) village fairs (C) door to door campaigns
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

3. The target group for marketing of Educational Loan is–
(A) all customers (B) students (C) Only poor students
(D) students with good academic record (E) All of these (Ans : B)

4. After sales Service is not the job of–
(A) Marketing staff (B) Sales persons (C) Directors of the Company
(D) Employees of the company (E) All the above are false (Ans : A)

5. The Target Group for a Car Loan is–
(A) all auto drivers (B) all auto dealers (C) all car owners
(D) any Individual needing a car (E) All of these (Ans : D)

6. Market Segmentation can be resorted to by means of–
(A) segmenting by age (B) segmenting by income (C) segmenting geographically
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

7. The Target Group for Savings Deposit Accounts is–
(A) Newborn babies (B) students (C) parents
(D) businessman (E) All of the above (Ans : C)

8. Market Segmentation is useful for–
(A) Preferential marketing (B) Targeting existing clients
(C) Identifying prospects (D) Knowing customers’ tastes
(E) All of the above (Ans : E)

9. Which of the following is an operating system?
(A) Android (B) Linus (C) QNX
(D) Windows Vista (E) All of the above (Ans : E)

10. 3G stands for–
(A) Third Generation (B) Trillion Gigabyte (C) Tenth Girdle
(D) Triple Generation (E) Third Game (Ans : A)

11. Which of the following terms is related to Internet connectivity ?
(A) IP (B) TCP (C) Gopher (D) Both A and B (E) None of these (Ans : D)

12. Which of the following is related to Internet ?
(A) WWW (B) CPU (C) RAM (D) Bus (E) Port (Ans : A)

13. A computer system includes–
(A) hardware (B) software (C) peripheral devices
(D) All of these (E) None of these (Ans : D)

14. The term ......... refers to any computer component that is required to perform work.
(A) bootstrap (B) kernel (C) resource
(D) source code (E) None of these (Ans : C)

15. The term ........ refers to data storage systems that make it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data.
(A) retrieval technology (B) input technology (C) output technology
(D) storage technology (E) None of these (Ans : D)

16. Secondary storage–
(A) does not require constant power (B) does not use magnetic media
(C) consists of four main types of devices (D) does not store information for later retrieval
(E) None of these (Ans : A)

17. Marketing of services is known as–
(A) Transaction marketing (B) Door-to-door marketing (C) Relationship marketing
(D) Internal marketing (E) None of these (Ans : C)

18. ‘Referrals’ means–
(A) Reference books (B) Leads provided by operation staff (C) Sales persons
(D) Front-office staff (E) Management (Ans : B)

19. ‘Conversion’ in sales language means–
(A) converting a buyer into a seller (B) converting a seller into a buyer
(C) converting a prospect into a client (D) All of these
(E) None of these (Ans : D)

20. Bank marketing is same as–
(A) Transaction marketing (B) Service marketing (C) Indoor marketing
(D) All of these (E) None of these (Ans : B)

21. Market Share means–
(A) Share market (B) Share prices (C) IPOs
(D) Scope for marketing (E) Share of business among peers (Ans : E)

22. A DSA (Direct Selling Agent) is one–
(A) Who sells through the Internet (B) Who sells direct to the client
(C) Who works on the bank counters (D) Who works in back office set up
(E) None of these (Ans : D)

23. Innovation means–
(A) Inspiration (B) Enthusiasm (C) Compensation
(D) Creativity (E) All of these (Ans : D)

24. A ‘Lead’ in marketing jargon, means–
(A) a metal (B) a leash (C) a likely consumer (D) a team leader (E) None of these (Ans : C)

25. Effective communication is–
(A) not required if demand exceeds supply (B) a sine-qua-non for marketing
(C) good vocabulary (D) All of these (E) None of these (Ans : B)

26. Market Research is required for–
(A) deciding sales volume (B) deciding production levels
(C) deciding marketing strategies (D) deciding sales team numbers
(E) All of these (Ans : C)

27. Market segmentation means–
(A) dividing the sales team into small groups (B) dividing the marketing process into small steps
(C) dividing the territory into small areas (D) dividing the target groups into homogeneous groups
(E) All of these (Ans : E)

28. Market segmentation is required–
(A) for avoiding cold calls (B) to increase production
(C) for territory allocation (D) for focused marketing
(E) for increasing profits (Ans : D)

29. The name that the user gives to a document is referred to as–
(A) document-name (B) file-name (C) name-given
(D) document-identity (E) None of these (Ans : B)

30. A hard copy of a document is–
(A) printed on the printer (B) stored on a floppy (C) stored on a CD
(D) stored in the hard disk (E) None of these (Ans : A)
[ Read More... ]

Presidents and Prime Ministers of All Countries 2015

World Leaders List

Afghanistan : Capital - Kabul; President - Mohammad Ashraf Ghani
● Albania : Capital - Tirana; President - Bujar Nishani; Prime Minister - Edi Rama
● Algeria : Capital - Algiers; President - Abdelaziz Bouteflika; Prime Minister - Abdelmalek Sellal
● Angola : Capital - Luanda; President - Jose Eduardo Dos Santos
●Antigua and Barbuda : Capital - St. John's; Governor General-Sir Rodney Williams, Prime Minister - Gaston Browne
● Argentina : Capital - Buenos Aires; President - Cristina Fernandez De Kirchner
● Armenia : Capital - Yerevan; President - Serzh Sargsian; Prime Minister - Hovik Abrahamyan
● Aruba : Capital - Oranjestad; Governor-Fredis Refunjol; Prime Minister - Mike Eman
● Australia : Capital - Canberra; Governor General-Sir Peter Cosgrove; Prime Minister - Tony Abbott
● Austria : Capital - Vienna; President - Heinz Fischer; Chancellor-Werner Faymann
● Azerbaijan : Capital - Baku; President - Ilham Aliyev; Prime Minister - Artur Rasizade
● Bahamas, The : Capital - Nassau; Governor General-Marguerite Pindling; Prime Minister - Perry Gladstone Christie
● Bahrain : Capital - Manama; King-Hamad bin Isa Al Khalifa; Prime Minister - Khalifa Bin Salman Al Khalifa
● Bangladesh : Capital - Dhaka; President - Abdul Hamid; Prime Minister - Sheikh Hasina
● Barbados : Capital - Bridgetown; Governor General-Elliot Belgrave; Prime Minister - Freundel Stuart
● Belarus : Capital - Minsk; President - Aleksandr Lukashenko; Prime Minister - Alexander Lukashenko
● Belgium : Capital - City of Brussels; King-Philippe; Prime Minister - Charles Michel
● Belize : Capital - Belmopan; Governor General-Sir Colville Young; Prime Minister - Dean Oliver Barrow
● Benin : Capital - Porto-Novo; President - Thomas Boni Yayi
● Bhutan - NDE : Capital - Thimphu; King-Jigme Khesar Namgyel Wangchuck; Prime Minister-Tshering Tobgay
● Bolivia : Capital - Sucre; President - Juan Evo Morales Ayma
● Botswana : Capital - Gaborone; President - Seretse Khama Ian Khama
● Brazil : Capital - Brasília; President - Dilma Rousseff
● Brunei : Capital - Bandar Seri Begawan; Sultan-Sir Hassanal Bolkiah; Prime Minister - Sir Hassanal Bolkiah
● Bulgaria : Capital - Sofia; President - Rosen Plevneliev; Prime Minister - Boyko Borisov
● Burkina Faso : Capital - Ouagadougou; President - Michel Kafando (Acting); Prime Minister - Yacouba Isaac Zida (Acting)
● Burundi : Capital - Bujumbura; President - Pierre Nkurunziza
● Cabo Verde : Capital - Praia; President - Jorge Carlos De Almeida Fonseca; Prime Minister - Jose Maria Pereira Neves
● Cambodia : Capital - Phnom Penh; King-Norodom Sihamoni; Prime Minister - Hun Sen
Cameroon : Capital - Yaoundé; President - Paul Biya; Prime Minister - Philemon Yang
● Canada : Ottawa; Governor General-David Johnston; Prime Minister - Stephen Joseph Harper
● Central African Republic : Capital - Bangui; President - Catherine Samba-Panza (Acting); Prime Minister - Mahamat Kamoun (Acting)
● Chad : Capital - N'djamena; President - Idriss Deby Itno; Prime Minister - Kalzeubet Pahimi Deubet
● Chile : Capital - Santiago; President - Michelle Bachelet
● China : Capital - Beijing; President - Xi Jinping; Prime Minister - Li Keqiang
● Colombia : Capital - Bogotá; President - Juan Manuel Santos
● Comoros : Capital - Moroni; President: Ikililou Dhoinine
●Congo, Democratic Republic of The : Capital - Kinshasa; President - Joseph Kabila; Prime Minister - Augustin Matata Ponyo Mapon
● Congo, Republic of The : Capital - Brazzaville; President - Denis Sassou-Nguesso
● Cook Islands : Capital - Avarua; Prime Minister - Henry Puna
● Costa Rica : Capital - San José; President - Luis Guillermo Solís
● Cote D'ivoire : Capital - Yamoussoukro; President - Alassane Dramane Ouattara; Prime minister: Daniel Kablan Duncan
● Croatia : Capital - Zagreb; President - Kolinda Grabar-Kitarovic; Prime Minister - Zoran Milanovic
● Cuba - NDE : Capital - Havana; President - General Raul Modesto Castro Ruz; Prime minister: Raúl Castro
● Cyprus : Capital - Nicosia; President - Nikos Anastasiadis
● Czech Republic : Capital - Prague; President - Milos Zeman; Prime Minister - Bohuslav Sobotka
● Denmark : Capital - Copenhagen; Queen-Margrethe II; Prime Minister - Helle Thorning-Schmidt
●Djibouti : Capital - Djibouti; President - Ismail Omar Guelleh; Prime Minister - Abdoulkader Kamil Mohamed
● Dominica : Capital - Roseau; President - Charles Savarin; Prime Minister - Roosevelt Skerrit
● Dominican Republic : Capital - Santo Domingo; President - Danilo Medina Sanchez
● Ecuador : Capital - Quito; President - Rafael Correa Delgado
● Egypt : Capital - Cairo - President - Abdel-Fattah el-Sissi; Prime Minister - Ibrahim Mehlab
● El Salvador : Capital - San Salvador; President - Salvador Sánchez Cerén
● Equatorial Guinea : Capital - Malabo; President - Brig. General Teodoro Obiang Nguema Mbasogo; Prime minister: Vicente Ehate Tomi
● Eritrea : Capital - Asmara; President - Isaias Afworki
● Estonia : Capital - Tallinn; President - Toomas Hendrik Ilves; Prime Minister - Taavi Roivas
●Ethiopia : Capital - Addis Ababa; President - Mulatu Teshome; Prime Minister - Hailemariam Desalegn
● Fiji : Capital - Suva; President - Epeli Nailatikau; Prime Minister - Frank Bainimarama
● Finland : Capital - Helsinki; President - Sauli Niinisto; Prime Minister - Juha Sipila
● France : Capital - Paris; President - Francois Hollande; Prime Minister - Manuel Valls
●Gabon : Capital - Libreville; President - Ali Ben Bongo Ondimba; Prime Minister - Daniel Ona Ondo
● Gambia, The : Capital - Banjul; President - Yahya Jammeh
● Georgia : Capital - Tbilisi; President - Giorgi Margvelashvili; Prime Minister - Irakli Garibashvili
● Germany : Capital - Berlin - Fed. President - Joachim Gauck; Chancellor-Angela Merkel
● Ghana : Capital - Accra; President - John Dramani Mahama
● Greece : Capital - Athens; President - Prokopis Pavlopoulos; Prime Minister - Alexis Tsipras
● Grenada : Capital - St. George's; Governor General-Cecile La Grenade; Prime Minister - Keith Mitchell
● Guatemala : Capital - Guatemala City; President - Otto Fernando Perez Molina
● Guinea : Capital - Conakry; President - Alpha Conde; Prime Minister - Mohamed Said Fofana
● Guinea-Bissau : Capital - Bissau; President - José Mário Vaz; Prime Minister - Domingos Simões Pereira
● Guyana : Capital - Georgetown; President - David A. Granger; Prime Minister - Moses Nagamootoo
● Haiti : Capital - Port-Au-Prince; President - Michel Martelly; Prime Minister - Evans Paul
● Honduras : Capital - Tegucigalpa; President - Juan Orlando Hernandez Alvarado
● Hungary : Capital - Budapest; President - Janos Ader; Prime Minister - Viktor Orban
● Iceland : Capital - Reykjavik; President - Olafur Ragnar Grimsson; Prime Minister - Sigmundur David Gunnlaugsson
● India : Capital - New Delhi; President - Pranab Mukherjee; Prime Minister - Narendra Modi
● Indonesia : Capital - Jakarta; President - Joko Widodo
● Iran - NDE : Capital - Tehran; President - Hasan Fereidun Ruhani; President : Hassan Rouhani
● Iraq : Capital - Baghdad; Supreme Leader-Ayatollah Ali Hoseini-Khamenei; President - Fuad Masum; Prime Minister - Haider al-Abadi
● Ireland : Capital - Dublin; President - Michael Daniel Higgins; Prime Minister - Enda Kenny
● Israel : Capital - Jerusalem; President - Reuven Rivlin; Prime Minister - Binyamin "Bibi" Netanyahu
● Italy : Capital - Rome; President - Sergio Mattarella; Prime Minister - Matteo Renzi
● Jamaica : Capital - Kingston; Governor General-Sir Patrick Allen; Prime Minister - Portia Simpson-Miller
● Japan : Capital - Tokyo; Emperor-Akihito; Prime Minister - Shinzo Abe
● Jordan : Capital - Amman; King-Abdallah II; Prime Minister - Abdullah Nsour
● Kazakhstan : Capital - Astana; President - Nursultan Nazarbayev; Prime Minister - Karim Massimov
● Kenya : Capital - Nairobi; President - Uhuru Kenyatta
● Kiribati : Capital - South Tarawa; President - Anote Tong
● North, South NDE : Capital - Pyongyang;  Supreme leader: Kim Jong-un
● Korea, South : Capital - Seoul; President - Park Geun-Hye; Prime Minister - Hwang Kyo-ahn
● Kosovo : Capital - Pristina; President - Atifete Jahjaga; Prime Minister - Hashim Thaci
● Kuwait : Capital - Kuwait City; Amir-Sabah al-Ahmad al-Jabir al-Sabah; Prime Minister - Jabir Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah
● Kyrgyzstan : Capital - Bishkek; President - Almazbek Atambaev; Prime Minister - Temir Sariyev
● Laos : Capital - Vientiane President - Lt. General Choummali Saignason; Prime Minister - Thongsing Thammavong
● Latvia : Capital - Riga; President - Andris Berzins; Prime Minister - Laimdota Straujuma
● Lebanon : Capital - Beirut; President - Tammam Salam (Acting); Prime Minister - Tammam Salam
● Lesotho : Capital - Maseru; King-Letsie III; Prime Minister - Pakalitha Mosisili
● Liberia : Capital - Monrovia; President - Ellen Johnson Sirleaf
● Libya : Capital - Tripoli; President - Aguila Saleh Issa; Prime Minister - Abdullah al-Thani
● Liechtenstein : Capital - Vaduz; Head of State-Prince Hans Adam II; Prime Minister - Adrian Hasler
● Lithuania : Capital - Vilnius; President - Dalia Grybauskaite; Prime Minister - Algirdas Butkevicius
● Luxembourg : Capital - Luxembourg; Grand Duke-Henri; Prime Minister - Xavier Bettel
● Macedonia : Capital - Skopje; President - Gjorge Ivanov; Prime Minister - Nikola Gruevski
● Madagascar : Capital - Antananarivo; President - Hery Martial Rajaonarimampianina Rakotoari
● Malawi : Capital - Lilongwe; President - Peter Mutharika
● Malaysia : Capital - Kuala Lumpur; King-Abdul Halim Mu'adzam Shah; Prime Minister - Najib Razak
● Maldives : Capital - Malé; President - Abdulla Yameen Abdul Gayoom
● Mali : Capital - Bamako; President - Ibrahim Boubacar Keita; Prime Minister - Modibo Keita
● Malta : Capital - Valletta; President - Marie Louise Coleiro Preca; Prime Minister - Joseph Muscat
● Marshall Islands : Capital - Majuro; President - Christopher Jorebon Loeak
● Mauritania : Capital - Nouakchott; President - Mohamed Ould Abdel Aziz; Prime Minister - Yahya Ould Hademine
● Mauritius : Capital - Port Louis; President - Ameenah Gurib; Prime Minister - Anerood Jugnauth
● Mexico : Capital - Mexico City; President - Enrique Pena Nieto
● Micronesia, Federated States of : Capital - Palikir; President - Peter M. Christian
● Moldova : Capital - ChișInău; President - Nicolae Timofti; Prime Minister - Chiril Gaburici
●Mongolia : Capital - Ulan Bator; President - Tsakhia Elbegdorj; Prime Minister - Chimed Saikhanbileg
● Montenegro : Capital - Podgorica; President - Filip Vujanovic; Prime Minister - Milo Djukanovic
● Morocco : Capital - Rabat; King-Mohammed VI; Prime Minister - Abdelillah Benkirane
● Mozambique : Capital - Maputo; President - Filipe Nyusi; Prime Minister - Carlos Agostinho do Rosário
● Myanmar : Capital - Naypyidaw; President - Thein Sein
● Namibia :
Capital - Windhoek; President - Hage Geingob; Prime Minister - Saara Kuugongelwa-Amadhila
● Nauru : Capital - Yaren District; President - Baron Divavesi Waqa
● Nepal : Capital - Kathmandu; President - Dr. Ram Baran Yadav; Prime Minister: Sushil Koirala
● Netherlands : Capital - Amsterdam; King-Willem-Alexander; Prime Minister - Mark Rutte
● New Zealand : Capital - Wellington; Governor General-Jeremiah Mateparae; Prime Minister - John Phillip Key
● Nicaragua : Capital - Managua; President - Daniel Ortega Saavedra
● Niger : Capital - Niamey; President - Issoufou Mahamadou; Prime Minister - Brigi Rafini
● Nigeria : Capital - Abuja; President - Muhammadu Buhari
● Norway : Capital - Oslo; King-Harald V; Prime Minister - Erna Solberg
● Oman : Capital - Muscat; Sultan-Qaboos bin Said Al Said; Deputy Prime Minister - Fahd bin Mahmoud al Said
● Pakistan : Capital - Islamabad; President - Mamnoon Hussain; Prime Minister - Mohammad Nawaz Sharif
● Palau : Capital - Melekeok; President - Tommy Remengesau
● Panama : Capital - Panama City; President - Juan Carlos Varela
● Papua New Guinea : Capital - Port Moresby; Governor General-Michael Ogio; Prime Minister - Peter Paire O'neill
● Paraguay : Capital - Asunción; President - Horacio Cartes Jara
● Peru : Capital - Lima; President - Ollanta Moises Humala Tasso; Prime Minister - Pedro Cateriano
● Philippines : Capital - Manila; President - Benigno Aquino III
● Poland : Capital - Warsaw; President - Bronislaw Komorowski; Prime Minister - Ewa Kopacz
● Portugal : Capital - Lisbon; President - Anibal Antonio Cavaco Silva; Prime Minister - Pedro Manuel Passos Coelho Mamede
● Qatar : Capital - Doha; Amir-Tamim bin Hamad Al Thani; Prime Minister - Abdallah Bin Nasir Bin Khalifa Al Thani
● Romania : Capital - Bucharest; President - Klaus Iohannis; Prime Minister - Victor-Viorel Ponta
● Russia : Capital - Moscow; President - Vladimir Vladimirovich Putin; Prime Minister - Dmitriy Anatolyevich Medvedev
● Rwanda : Capital - Kigali; President - Paul Kagame; Prime Minister - Anastase Murekezi
● Saint Kitts and Nevis : Capital - Basseterre; Governor General-Samuel Weymouth Tapley Seaton (Acting); Prime Minister - Timothy Harris
● Saint Lucia : Capital - Castries; Governor General- Dame Pearlette Louisy; Prime Minister - Kenny Davis Anthony
● Saint Vincent and the Grenadines : Capital - Kingstown; Governor General-Sir Frederick Nathaniel Ballantyne; Prime Minister - Ralph Everard Gonsalves
● Samoa : Capital - Apia; Prime Minister - Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi
● Sao Tome and Principe : Capital - São Tomé; President - Manuel Pinto Da Costa; Prime Minister - Patrice Trovoada
● Saudi Arabia : Capital - Riyadh; King-Salman bin Abdulaziz Al Saud
● Senegal : Capital - Dakar; President - Macky Sall; Prime Minister - Mohammed Dionne
● Serbia : Capital - Belgrade; President - Tomislav Nikolic; Prime Minister - Aleksandar Vučić
● Seychelles : Capital - Victoria; President - James Alix Michel
● Sierra Leone : Capital - Freetown; President - Ernest Bai Koroma
● Singapore : President - Tony Tan Keng Yam; Prime Minister - Lee Hsien Loong
● Slovakia : Capital - Bratislava; President - Andrej Kiska; Prime Minister - Robert Fico
● Slovenia : Capital - Ljubljana; President - Borut Pahor; Prime Minister - Miro Cerar
● Solomon Islands : Capital - Honiara; Governor General-Frank Ofagioro Kabui; Prime Minister - Manasseh Sogavare
● Somalia : Capital - Mogadishu; President - Hassan Sheikh Mahamud; Prime Minister - Abdiweli Sheikh Ahmed
● South Africa : Capital - Pretoria, Cape Town, Bloemfontein; President - Jacob Zuma
● South Sudan : Capital - Juba; President - Salva Kiir Mayardit
● Spain : Capital - Madrid; Monarch - Felipe VI, Prime Minister - Mariano Rajoy
● Sri Lanka : Capital - Sri Jayawardenepura Kotte, Colombo; President - Maithripala Sirisena; Prime Minister - Ranil Wickremesinghe
● Sudan : Capital - Khartoum; President - Umar Hassan Ahmad Al-Bashir, Field Mar
● Suriname : Capital - Paramaribo; President - Desire Delano Bouterse
● Swaziland : Capital - Lobamba, Mbabane; King-Mswati III; Prime Minister - Barnabus Sibusiso Dlamini
● Sweden : Capital - Stockholm; King-Carl XVI Gustaf; Prime Minister - Stefan Löfven
● Syria : Capital - Damascus; President - Bashar Al-Asad; Prime Minister - Wael Al-Halqi
● Taiwan - NDE : Capital - Taipei; President - Ma Ying-Jeou
● Tajikistan : Capital - Dushanbe; President - Emomali Rahmon; Prime Minister - Qohir Rasulzoda
● Tanzania : Capital - Dodoma; President - Jakaya Mrisho Kikwete; Prime Minister - Mizengo Kayanza Peter Pinda
● Thailand :
Capital - Bangkok; King-Phumiphon Adunyadet
● Timor-
East : Capital - Dili; President - Taur Matan Ruak; Prime Minister - Rui Maria de Araújo
●Togo : Capital - Lomé; President - Faure Gnassingbe; Prime Minister - Komi Sélom Klassou
● Tonga : Capital - NukuʻAlofa; King-Tupou VI; Prime Minister - Akilisi Pohiva
● Trinidad and Tobago : Capital - Port of Spain; President - Anthony Thomas Aquinas Carmona; Prime Minister - Kamla Persad-Bissessar
● Tunisia : Capital - Tunis; President - Beji Caid Essebsi; Prime Minister - Habib Essid
● Turkey : Capital - Ankara; President - Recep Tayyip Erdoğan; Prime Minister - Ahmet Davutoğlu
● Turkmenistan : Capital - Ashgabat; President - Gurbanguly Berdimuhamedow
● Tuvalu : Capital - Funafuti; Governor General-Iakoba Italeli; Prime Minister - Enele Sopoaga
● Uganda : Capital - Kampala; President -Yoweri Kaguta Museveni; Prime Minister - Ruhakana Rugunda
● Ukraine : Capital - Kiev; President - Petro Poroshenko; Prime Minister - Arseniy Yatsenyuk
● United Arab Emirates : Capital - Abu Dhabi; President - Khalifa Bin Zayid Al Nuhayyan; Prime Minister - Muhammad Bin Rashid Al Maktum
● United States of America : Capital - Washington, D.C., President - Barack Obama
● United Kingdom : Capital - London; Queen-Elizabeth II; Prime Minister - David William Donald Cameron
● Uruguay : Capital - Montevideo; President - Tabaré Vázquez
● Uzbekistan : Capital - Tashkent; President - Islom Karimov; Prime Minister - Shavkat Mirziyoyev
● Vanuatu : Capital - Port Vila; President - Baldwin Lonsdale; Prime Minister - Sato Kilman
● Venezuela : Capital - Caracas; President - Nicolas Maduro Moros
● Vietnam : Capital - Hanoi; President - Truong Tan Sang; Prime Minister - Nguyen Tan Dung
● Yemen : Capital - Sana'a; President - Fd. Mar. Abd Rabuh Mansur Hadi; Prime Minister - Khaled Bahah (Acting)
● Zambia : Capital - Lusaka; President - Edgar Lungu
● Zimbabwe : Capital - Harare; President - Robert Gabriel Mugabe
[ Read More... ]